fbpx

WAT IS CRITICAL ALIGNMENT?

Bewegingsvrijheid is essentieel voor ons lichamelijke en emotionele welzijn. Chronische spanning, blessures en stress beperken onze bewegingsvrijheid. Critical Alignment is een bewegingsmethode gericht op het loslaten van spanning en stress, waarin anatomische inzichten gecombineerd worden met psychologische kennis. Met behulp van Critical Alignment zijn mensen in staat gevoelens van rust, lichtheid, energie en ruimte te ervaren.

BOEK EEN LES

Critical Alignment verbindt ontspanning met beweging. We richten ons niet alleen op het verhelpen van fysieke symptomen, maar ook op de (fysieke of psychologische) oorzaak van het probleem om herhaling te voorkomen. Critical Alignment is ontwikkeld op twee niveaus: als yogavorm en als therapeutische bewegingsmethode.

Gebaseerd op traditie en wetenschap

Critical Alignment is ontwikkeld door intensieve studie van bestaande yogatradities, bewegingswetenschappen en moderne psychologie. De methode combineert de inzichten vanuit deze disciplines.

Nieuwe inzichten in het lichaam

Critical Alignment hanteert een systeem van elf bewegingsketens gebaseerd op verbindingen tussen botten in ons lichaam. Ook is de methode gebaseerd op het idee dat de bovenrug in ontspanning strekt, in plaats van buigt. Dit stelt het lichaam in staat om inspanningen zoals langdurig zitten, dagelijkse bewegingen en sport af te voeren zodat deze geen sporen achter laten in het lichaam.

Critical Alignment combineert beweging met ontspanning, waarin het onderscheid tussen bewegingsspieren en houdingsspieren essentieel is. Bewegingsspieren worden geactiveerd door wilskracht, waarbij houdingsspieren als een reflex actief worden door ontspanning, als het lichaam in de juiste verbinding wordt gebracht.

Verbinding met stress- en traumaverwerking

Critical Alignment grijpt in op de sporen die stress en trauma achterlaten in het lichaam. Om uiteenlopende redenen ervaren we allemaal spanning die we opdoen tijdens ons leven. Deze spanning heeft een mentale component maar zeker ook een lichamelijke. Spanning in het lichaam blokkeert de relatie tussen de buitenwereld, ons lichaam en onze innerlijke wereld. Op het moment dat deze relatie herstelt, kan het lichaam ruimte, rust, lichtheid en ontspanning ervaren.

Opbouw van de lessen

Critical Alignment gebruikt een probleemgericht lesmodel. Dat betekent dat je in de lessen je eigen spanningspatronen onderzoekt, leert kennen en aanpakt. De lessen hebben een duidelijke structuur, waarbij elke oefening onderdeel uitmaakt van een groter plan: vanuit ontspanning – zonder wilskracht – te bewegen.

Tools

Critical Alignment onderscheidt zichzelf door het gebruik van tools, zoals het stripje, het achteroverbuigboogje en het hoofdstandbankje. Deze tools maken het mogelijk om ontoegankelijke delen van het lichaam te mobiliseren, zodat spanning door druk en zwaartekracht worden opgelost.

Therapeutische toepassing

Critical Alignment heeft een therapeutische toepassing voor mensen met spanningsklachten, zowel fysiek als mentaal. Het gaat bijvoorbeeld om aspecifieke rug-, nek-, schouderklachten, spanningsgerelateerde hoofdpijn, slapeloosheid en stress. In de therapielessen werken we met kleine groepen en een beperkt aantal oefeningen. Deelnemers leren hun eigen spanning op te zoeken en te verwerken, zodat ze in het dagelijks leven vrijer kunnen bewegen.

VRAGEN?