fbpx

THERAPIE

De Critical Alignment-therapiesessies richten zich in het bijzonder op problemen met de wervelkolom, met name onder- en bovenrug klachten. De sessies zijn bedoeld om achter de oorzaak van de spanning en uitingen van stress te komen. CA Therapie kijkt naar onderliggende (lichamelijk en psychologische) spanningspatronen om bewust te worden van persoonlijke (bewegings-)voorkeuren. De proactieve CA-oefeningen ondersteunen het herstel van balans, stabiliteit en kracht en geven een persoonlijk hulpmiddel om klachten structureel te verhelpen en herhaling te voorkomen.

Waarom Critical Alignment Therapie?

Negatieve gevoelens kunnen niet door taal worden doorbroken en horen niet door medicatie te worden onderdrukt.

Gevoelens worden ervaren in het lichaam, niet in ons denken. Hierdoor is het lichaam de basis van ons emotionele huishouden. Het loslaten van lichamelijke spanning staat hierdoor in directe relatie met het loslaten van psychologische spanning. Door de lichamelijke verwerking van negatieve emoties, die het conflict in ons leven telkens weer aanwakkeren, worden we sterker in ons lichaam, en stabiel in onze gevoelens.

Hoe start je met therapielessen?

Voordat je aan een therapieles mee kan doen willen wij eerst een goed beeld krijgen van je klachten. Daarvoor doen wij een intake, waarbij wij in gesprek gaan, je klachten bespreken en enkele oefeningen doen.
De kosten hiervoor zijn 80 euro
Intake + 10-rittenkaart is 220 euro (de 10-rittenkaart is 3 maanden geldig)

 

Interesse?
Stuur een email naar info@criticalalignment.nl o.v.v. ‘interesse therapietraject’, je naam, een korte omschrijving van je klachten, en je contactgegevens. Wij nemen dan z.s.m. contact met je op!

De wetenschap bracht ons naar de maan, en in de nabije toekomst kan het ons zelfs naar Mars brengen. Waarom lijkt het dan onmogelijk om wervels een paar millimeter te verplaatsen en de wervelkolom stabiel en pijnvrij te maken?

Volgens CA-oprichter Gert van Leeuwen is de reden hiervoor is onze maatschappelijke te ver doorgeschoten aandacht voor kennis, die de relatie met ons lichaam beschadigt. Het valt mij op over hoe weinig taal mensen beschikken om hun gevoel van welbevinden uit te drukken.

Blessures

Bijna iedereen ervaart op een bepaald moment in zijn leven een blessure. Dat kan een acute oorzaak hebben, bijvoorbeeld door een ongeval, of de blessure kan zich langzaam opbouwen, zoals bijvoorbeeld ‘repetitive strain injuries’ (RSI) die veel voorkomen in werkomgevingen. Naast ons lichaam kunnen we ook psychische stress en spanning ervaren, wat het effect van beiden kan versterken: emotionele instabiliteit kan leiden tot angst, burn-out en andere mentale en/of lichamelijke gezondheidsproblemen.

Het effect van sociale interacties

CAT erkent dat we geboren zijn in sociale en culturele tradities en dat we beïnvloed worden door de omgevingen waarin we opgroeien. Een voorbeeld hiervan is dat we allemaal worden opgeleid om succesvol te zijn, maar dat de keerzijde van succes is dat anderen zich gefrustreerd zullen voelen omdat ze het niet zijn. Toch bepalen dit soort structuren onze identiteit waar we trots op zijn. Competitie en ambitieus zijn worden daarom maatschappelijk geprezen maar op een diep -onbewust- niveau dragen we bij aan het conflict in de samenleving en komen we in conflict met onszelf. We voelen ergens wel aan dat ons gedrag vaak verhard maar kunnen er niet makkelijk achter komen waar de schoen nu wringt. Critical Alignment brengt zelfs deze, vaak onbewuste structuren, boven water en biedt een verbindend alternatief. Als je je verbonden voelt met je eigen lichaam stel je je ook eerder verbindend op naar anderen.

Overlevingsstrategieën & nocebo-effect

Een eerste stap is te erkennen dat we niet schuldig zijn aan onze stress en/of blessures (helaas wordt dit idee vaak in medische contexten opgeroepen), omdat we onze – vaak onbewuste – gewoonten al op jonge leeftijd hebben geleerd. Als kind, afhankelijk van de zorg van anderen, hebben overlevingsmechanismen een functie en zijn een directe reactie om te overleven maar ze beschadigen ons lichaam.

Vaak benaderen we onze (chronische) klachten door verstandelijk te worden. We zoeken op Google naar informatie over onze klacht, we kijken naar scans en MRI’s al weten we niet hoe we die moeten interpreteren, en we gaan van therapeut naar therapeut op zoek naar nieuwe antwoorden. Voor het overgrote deel is de kennis die we verkrijgen negatief, wat een het ‘nocebo’-effect veroorzaakt: een effect wat ervoor zorgt dat een eenvoudig probleem een chronische klacht wordt.

Een klacht wordt al snel een stress factor en we worden getriggerd in onze overlevingsstrategieën. Vechters zullen gaan vechten, vluchters gaan vluchten en velen nemen weinig eigen initiatief, zullen de autoriteiten volgen en bevriezen.

Het zelfregulerende placebo-effect

De bovengenoemde overlevingsstrategieën onderdrukken het zelfherstellende mechanisme in het lichaam, het zogenaamde placebo-effect: een manifestatie van positieve symptomen en natuurlijke genezing. Dit zelfregulerend mechanisme laat zien dat genezing alleen mogelijk is door radicaal zelfonderzoek en een proces van loslaten.

CAT gebruikt naast een verfijnde techniek, het placebo-effect om klachten op te lossen. Het radicaal zelfonderzoek kan het erg uitdagend zijn; iedereen ontwikkelt manieren om zich veilig te voelen in onveilige omstandigheden, en helaas zijn onveilige situaties niet te voorkomen. CAT vraagt om oude overtuigingen en verhalen te onderzoeken en loslaten. Dit opent de deur om dichter bij onszelf te komen, en in onze eigen kracht te gaan staan. Voor velen is dit proces een levens veranderende ervaring.

Balans in de wervelkolom zorgt voor transformatie

Het bijzondere aan CA is dat bovengenoemde transformatie direct worden ervaren in de veranderingen in ons lichaam, met name in de wervelkolom. De rugzijde van ons lichaam heeft een directe samenwerking met zwaartekracht, en het juiste gebruik van deze relatie maakt het mogelijk om fysieke ontspanning te ervaren. De voorkant van de wervelkolom ondersteunt sensorische gebieden in ons lichaam, zoals de buik (geassocieerd met gevoelens van interne rust) en de borst (geassocieerd met gevoelens van interne ruimte of lichtheid).

CAT maakt gebruik van speciaal ontwikkelde tools die de wervelkolom mobiliseren en de verbinding met de zwaartekracht en positieve gevoelens herstellen. Deze anatomische verandering vergroot de mobiliteit en stabiliteit in het lichaam en de psychologische verandering geeft het lichaam een nieuwe betekenis. Negatieve gevoelens, zoals twijfel en onzekerheid, veranderen in gevoelens van kracht en onafhankelijkheid.

CAT-leraren zijn partners in dit streven. Ze erkennen dat, hoewel er een gemeenschappelijke oorzaak is van letsel en pijn, ieders ervaring uniek is.

START VANDAAG NOG