fbpx

Een onderzoek naar het begrip ‘verbinding’ met Klaartje

VERBINDING
Het begrip verbinding is veelomvattend. Hoe verhoud je je tot jezelf en alles om jou heen?
Soms is het lastig om te voelen of er iets vastloopt in de verbinding met jezelf of met de ander. Aan de hand van de 11 verbindingen die we binnen Critical Alignment methode kennen, onderzoek ik het onderwerp ‘verbinding’ in een blok van 6 lessen.

Het onderzoek naar verbinding
Ondanks dat ik mijn leven veel heb bewogen, waren er periodes dat zich spanning opbouwde in mijn lichaam, bijvoorbeeld in mijn schouders. In 2016 ben ik yoga gaan beoefenen, omdat ik graag handvaten wilde hebben om mijn stijve nek zelf te kunnen ontspannen, zodat ik niet meer afhankelijk zou zijn van de fysiotherapeut. Tijdens mijn Critical Alignment Yoga opleiding ontdekte ik het effect van de 11 verbindingen. De anatomische onderbouwing die hieraan ten grondslag ligt, wekte mijn enthousiasme. Het gaf mij het begrip en vertrouwen dat ik zelf de spanning in mijn lichaam weer kon oplossen.

Als mens hebben we een vorm, deze vorm heeft beperkingen. Het zijn de grenzen van ons skelet, van onze botten. Deze bottenstructuur heeft een natuurlijke stop die je kunt opzoeken. In deze stop zit geen spanning, het is het punt van waaruit je in beweging kan komen. Het lichaam is soms moeilijk om in zijn geheel te voelen, zeker wanneer er een deelgebied ergens vast loopt en om veel aandacht vraagt. Aan de hand van deze deelgebieden kun je de bewegingsketens die daarbij horen onderzoeken. Als de bewegingsketens weer samenvallen, kun je spanning oplossen en gaat het lichaam weer vrijer bewegen.

In het oplossen van spanning in jezelf – binnen jouw lichaam – kunnen er mooie vragen naar boven komen. In hoeverre je bent verbonden met jouw lichaam? Gebruik je jouw lichaam als een voorwerp, of ervaar je jouw lichaam als onderdeel van jezelf. Een diepe verbondenheid met je lichaam zorgt ervoor dat je de signalen van je lichaam bewuster gaat ervaren. Dan wordt een onderzoek naar jouw lichaam en het bewust bewegen héél interessant. Wat kun je meenemen uit die signalen, en is de informatie die je krijgt ook breder inzetbaar?


Data en Tijden

Donderdag 14, 21 en 28 maart, 4, 11 en 18 april 2024
Tijd: 19:30 – 21:00 uur

Aanmelden via Momoyoga!