fbpx

Critical Alignment Yoga & Therapie bestaat 40 jaar!

Yoga- en dansinstituut Bharata heette het instituut dat oprichter Gert van Leeuwen 40 jaar geleden opende in de Roeterstraat in Amsterdam. Dans, omdat hij als Indiaas danser voor het eerst de deuren opende voor zijn dansleerlingen. Een paar jaar later, in juli 1982, ontmoette Van Leeuwen zijn yogaleraren Norman Sjoman en H. V. Dattatreya. Zij gaven les in Iyengar Yoga, een wereldwijde yogastroming vernoemd naar B. K. S. Iyengar. Toen de docenten een half jaar later Amsterdam verlieten, nam Van Leeuwen hun lessen over.

Zijn lessen begonnen met 20 minuten hoofdstand en 20 minuten schouderstand. Het was de hoofdstand die Van Leeuwen ertoe bracht om uiteindelijk Iyengar Yoga te verlaten en iets nieuws te beginnen. Van Leeuwen: “Ik was het niet langer eens met de manier waarop Iyengar anatomie benadert, en daarnaast was ik als Indiaas danser vertrouwd geraakt met het uitbeelden van verhalen. Daarvoor gebruikten we het lichaam, onze gezichtsexpressie en gebaren. Dat miste ik in yoga. Wat beelden we uit als we de oefeningen doen?”

Dat verhaal richtte zich op de vragen: Wat is spanning en wat is stress? En: wat krijgen we terug als we de spanning loslaten? Daar is een eenvoudig te begrijpen, maar groot verhaal uit voortgekomen, aldus Van Leeuwen: “We keren door het oefenen terug naar onszelf voordat spanning en stress ons in de greep kregen. Als we ons lichamelijk en psychisch veilig voelen komen plezier en welbevinden weer terug in ons leven.”

——————————————————————————————–

40 Jaar later staan we stil bij de beslissing van van Leeuwen om zijn eigen weg te gaan, en een eigentijdse en unieke yogamethode te ontwikkelen.

Wat heeft CA voor ons betekent? Wat wensen wij deze yogastijl toe voor de komende 40 jaar?
Maar misschien wel de meest belangrijke vraag: waar staan we nu, waar heeft CA een plek in mijn leven?

Gratis lessen in november

Graag nodigen wij je uit om dit samen met ons te ontdekken in de maand November, waarin we Critical Alignment vrij met jullie willen delen. Vrienden, familie en kennissen zijn uiteraard van harte welkom!

Kom naar een van onze vijf gratis lessen in de maand November
Woensdag 09 november, 19:30 uur – Beginners les van Gert van Leeuwen
Vrijdag 11 november, 11:00 uur – 50+ les van Yvonne
Zondag 13 november, 19:30 uur – Beginners les van Simone
Donderdag 17 november, 17:30 uur – Flow les van Eliza
Dinsdag 22 november, 19:30 uur – Beginners English van Klaartje

Voor nieuwe leerlingen: 40% korting op de introductiekaart

Wil je meer of andere lessen uitproberen?
Dan bieden wij de introductiekaart aan met 40% korting. Je kunt dan 3 lessen volgen voor 15 euro.