fbpx

CA Therapie in het bedrijfsleven

CA Therapie bij Zorg van de Zaak

Door Jacoline Norden

“Al vele jaren reis ik iedere maandagmiddag naar Utrecht om bij Zorg van de Zaak, CA Yoga te geven. Zorg van de zaak is een bedrijf dat zich als volgt omschrijft:

Zorg van de Zaak is hét bedrijfsgezondheidsnetwerk voor werkend Nederland. Tot ons netwerk behoren arbodiensten en interventiebedrijven. Samen bieden ze integrale en geïntegreerde oplossingen voor de ontwikkeling van vitale organisaties waarin mensen worden versterkt in het voeren van eigen regie over hun gezondheid, werk en leven. ( www.zorgvandezaak.nl)

Over het hele land zijn er vestigingen. Ieder jaar is er een congres voor alle medewerkers en worden diverse activiteiten/workshops aangeboden. Janneke van de Berg ( CAT-Y docente) en ik hebben daar CAY workshops gegeven.

De medewerkers in Utrecht komen van allerlei afdelingen en werkdisciplines: administratieve medewerkers, psychologen, mindfullness trainers, bedrijfsartsen, opleidingscoaches, stagiaires…

In het algemeen , maar zeker voor mensen die veel zorg verlenen en geven, is het belangrijk zichzelf ook zorg te geven.

Gebeurt dit te weinig dan wordt het contact en de signalen die het lichaam afgeeft tijdens het werk niet meer gevoeld en opgevangen. Men gaat door tot het te laat is. ‘Te laat’ uit zich dan vaak in pijn; in armen, schouders/nek, rug en/of  een gespannen onrustig gevoel.

Dat is de leidraad voor mijn lessen; hoe herstellen we het contact met ons lichaam, hoe verrijken we de ervaring van onszelf;  zendt ons lichaam nog andere signalen uit naast pijn, ongemak of onrust. Hoe kunnen we verzachten, luisteren. Hoe voelt het als we spanning loslaten, waar kan ik weer bewegen en waar voel ik de energie gaan stromen? En kan ik mezelf weer ademruimte geven? Mentaal vindt er dan een verschuiving plaats: van bezorgdheid/angst naar rust en vertrouwen.

De les duurt een uur en ik maak gebruik van de rol, strip, boog en hoofdstandbankje. De eerste momenten van de les bestaan uit het weer ‘landen’ in het lichaam. Het mooie van het gebruik van de tools is dat er via de druk die naar het lichaam gebracht wordt direct een plek is waar de aandacht naar toe gebracht kan worden. Dat helpt in de focus/concentratie. Dus of naar de onderrug, waar de spanning en vermoeidheid naar boven mag komen. Of naar de middenrug/bovenrug waar de ruimte naar het hart/borstgebied opent en ervaren kan worden. Vooral de strip en boog werken hierin bevrijdend. Stabiliserende oefeningen blijven zeker een belangrijk onderdeel, omdat dan de ervaring langer ‘meeloopt’ en als herinnering in het lichaam blijft. En een houvast vormt voor het dagelijks functioneren.”

 Enkele reacties van deelnemers:
– “Ik verheug me op de les iedere week, want dan slaap ik daarna de hele nacht door”
– “Oh ik kan weer rechtop”
– “Na de les heb ik een bevrijdend gevoel bij het zitten”
– “Als ik een week niet ga heb ik last van mijn rug”
– “Ik ervaar de kracht van het stripje; door de druk voel ik ruimte en ervaar ik weer mijn natuurlijke houding”

– “Aandacht voor het lichaam”

Heb jij ook interesse om CA Yoga of Therapie te introduceren bij jouw bedrijf?

Stuur ons dan een e-mail via info@criticalalignment.nl