fbpx

Autonomie door anatomie

In de vorige nieuwsbrief schreven we al kort over het onderzoek van onze net afgestudeerde yogadocent Iris Pattiapon. Hier vertelt ze er zelf meer over: 

Hi! Ik ben Iris Pattiapon en in juni heb ik de docentenopleiding afgerond. Daarnaast studeerde ik af van mijn studie Leisure & Events Management. Hiervoor deed ik onderzoek naar de motivatieredenen voor het starten en blijven beoefenen van Critical Alignment Yoga. Ik gebruikte met name de self determination motivatietheorie van Ryan & Deci door deze te vergelijken met de CAY-filosofie en met de interviews die ik gehouden heb met CAY-beoefenaars. De hoofdthema’s waren autonomie, competentie, verbondenheid en zelfontplooiing.

Ik heb het onderzoek “Autonomie door anatomie” genoemd, omdat de geïnterviewden CAY met name blijven beoefenen omdat er in de lessen een groot stuk zelfstandigheid, zelfonderzoek en eigen verantwoordelijkheid aan bod komt. Zoals je misschien herkent, wordt er bij CAY niet zozeer verlangd om zo goed of zo lang mogelijk een “trucje” te doen, maar word je uitgenodigd om een proces door te gaan waarbij je zelf bepaalt en aanvoelt, en dus verantwoordelijk bent voor de uitoefening van de les. Op deze manier train je als het ware het aanvoelen en het luisteren naar jezelf, van buiten en van binnen (en wellicht van boven). Je doet het niet omdat het je opgedragen wordt, maar omdat het ontstaat vanuit jouw eigen intentie en nieuwsgierigheid. 

Alle geïnterviewden gaven aan dat het anatomische en wetenschappelijke gedeelte van de uitleg van de docent, het logisch en begrijpelijk maakt om de asana’s uit te voeren op een manier die voor hen haalbaar is. Omdat het “hoe” en het “waarom” duidelijk zijn, wordt de weg daarmee vrijgemaakt om dieper de beleving van de asana’s in te gaan. Het mooie is dat velen ook aangaven dat zij de inzichten en ontwikkelingspunten ook buiten de les meenamen in het dagelijks leven.

Het was een erg interessant en inspirerend onderzoeksproces waardoor ik me beter heb kunnen verdiepen in CAY en ik ben iedereen die een bijdrage heeft geleverd zeer dankbaar.

Mocht je nieuwsgierig zijn naar de resultaten dan kun je me bereiken via een mail aan info @ criticalalignment.nl t.a.v. Iris Pattiapon.