fbpx

CA Yoga

Bewegingsvrijheid is essentieel voor ons lichamelijke en emotionele welzijn. Chronische spanning, blessures en stress beperken onze bewegingsvrijheid. Critical Alignment is een bewegingsmethode gericht op het loslaten van spanning en stress, waarin anatomische inzichten gecombineerd worden met psychologische uitgangspunten.

Critical Alignment Yoga (CAY) is opgericht door Gert van Leeuwen. Na het uitkomen van het boek Critical Alignment Yoga in 2009, (nieuwe herziene versie 2012) is het een snelgroeiende yogastijl in Nederland. De afgelopen jaren zijn er honderden docenten opgeleid die de methode aanbieden in bestaande scholen en CAY wordt ook binnen verschillende yogastijlen toegepast.

Wat is alignment?

Kenmerkend voor de werkwijze van Gert van Leeuwen is zijn sterke onderbouwing van het begrip alignment. Goede alignment wil zeggen dat je je lichaam weer vrij en zonder spanning kan leren bewegen in samenwerking met de zwaartekracht. Hij doorbreekt vastzittende lichaamsstructuren op een passieve manier doormiddel van hulpmiddelen (stripje, rolletje, boogje en hoofdstandbankje) die het mogelijk maken om kleine delen van het lichaam te isoleren, maar de zwaartekracht wordt ook toegepast als het lichaam actief in beweging is. Alle bewegingen die je maakt hebben met elkaar te maken en zijn via bewegingsketens met elkaar verbonden.

De 11 verbindingen

De bewegingsketens die van Leeuwen heeft ontwikkeld zijn bot verbindingen. Aan de achterkant van de wervelkolom wordt het lichaamsgewicht en de arbeid die wij verrichten, via de zwaartekracht, afgevoerd naar het bekken en de benen zodat de inspanning van het leven het lichaam ook weer kan verlaten en daarom geen sporen achterlaat.
Critical Alignment stelt dat je met elf van deze verbindingen iedere houding kunt samenstellen. Vaak treden er echter verstoringen op die iedereen uit eigen ervaring wel kent: door spanning en stress worden bovenruggen krom, schouders stijf, onderruggen gespannen en gevoelig voor overbelasting, enzovoorts. Dit zal de vrije doorgifte van bewegen beperken en uiteindelijk kunnen hier klachten door ontstaan.

De werkwijze

Gert van Leeuwen weet problemen in de bewegingsketens haarscherp te ontmantelen en via oefeningen weer te herstellen. Dit kan op therapeutisch niveau maar ook binnen de gewone yogalessen. Het resultaat van deze unieke werkwijze is, dat het lichaam door ontspanning weer gebruik kan maken van reflexkrachten (houdingsspieren): het lichaam krijgt er weer een krachtsysteem bij, wat jarenlang door spanning onderdrukt is geweest. Als de skeletdelen weer gaan samenwerken kan de voorkant van het lichaam, de borst en de buik, zich weer ontspannen en kan de ademhaling zo gecoördineerd worden dat opkomende stress tijdig herkend wordt en voorkomen kan worden.

Wat is spanning?

De spanning in het lichaam komt voort uit de sociale interactie en trauma’s in het leven. Onbewuste spanningen in onze vroege jeugd hebben er voor gezorgd dat er beelden van onveiligheid in ons brein liggen opgeslagen die nog steeds gebruikt worden in het scannen van onze omgeving. Wanneer een situatie als onveilig of bedreigend wordt gezien dan scheidt het brein stress hormonen af die onze spierspanning verhogen, de bloeddruk verhoogt, het hart gaat sneller kloppen en de ademhaling veranderd. De ademhaling is daardoor structureel door chronische stress gespannen waardoor de gevoeligheid in het lichaam verdwenen kan zijn. De ademhaling is ook de drager van positieve “interne” gevoelens, die in het lichaam ervaren kunnen worden. Gevoelens van bijvoorbeeld ruimte, rust, lichtheid en kracht komen voort uit het lichaam, ze zijn onze ‘binnenwereld’ en vormen de basis van ons emotionele huishouden. In plaats van slachtoffer te worden van de spanningen om je heen, of in de les met bijvoorbeeld de stijfheid in je hamstrings, kun je er ook licht vanuit je eigen rust naar leren kijken en door in je eigen kracht te blijven staan.

Reactie van een cursist

Een cursist uit de basistraining schrijft aan Gert:
Dank voor het vinden van een taal die rechtstreeks tot het LICHAAM spreekt, die verbindende taal heeft de wereld nodig!’

Over Gert van Leeuwen

Gert van Leeuwen is grondlegger van de Critical Alignment methode, oprichter en directeur van het Critical Alignment Yoga & Therapie Instituut te Amsterdam. Gert heeft een aantal boeken op zijn naam staan zoals ‘Yoga in beweging, kracht en ontspanning in balans’ (2000), ‘Stop RSI, een nieuwe methode waarmee je aan het werk kunt’ (2001). In april 2009 is zijn boek YOGA Critical Alignment uitgekomen. (Tweede herziene druk 2012).

De opleiding bestaat uit 16 weekends en is toegankelijk voor iedereen die nog geen yoga ervaring heeft maar ook voor yogadocenten uit verschillende stijlen die Critical Alignment Yoga willen integreren in hun lesgeven.

Gert van Leeuwen Critical Alignment workshop

Inhoud Opleiding (onder voorbehoud)

Jaar 1

 1. Introductie CAY
 2. Verbindingen I
 3. Verbindingen II
 4. Voorover buigingen
 5. Achterover buigingen
 6. Draaiingen
 7. Staande houdingen
 8. Omgekeerde houdingen

Jaar 2

 1. Filosofie
 2. Didactiek
 3. Lesopbouw
 4. Lesgeven I
 5. Lesgeven II
 6. Series / flow lessen
 7. Specialisatie ouderen en andere doelgroepen
 8. Afronding plus certificaat uitreiking

Opendagen

Open dagen voor opleidingsjaar 2024-25

We organiseren twee voorlichtingsavonden voor deze opleiding:

Vrijdag avond 29 september 2023 van 18:00-20:00
Vrijdag avond 1 december 2023 van 18:00-20:00

Wil je je alvast aanmelden voor de open avond? Dat kan door een mail te sturen naar info@criticalalignment.nl t.a.v. Laetitia

De deadline voor inschrijving van de opleiding 2024-2025 is verlengd naar eind februari, we starten 2 en 3 maart met het eerste weekend, het laatste weekend van jaar 1 zal later bekend worden gemaakt en waarschijnlijk in december plaatsvinden

Data 2024-25

2-3 maart 2024
6-7 april 2024
1-2 juni 2024
6-7 juli 2024
14-15 september 2024
12-13 oktober 2024
23-24 november 2024

De data voor het tweede jaar in 2025 worden t.z.t. bekend gemaakt.

Docenten

De opleiding wordt gegeven door het docententeam Critical Alignment yoga- en therapie.

Kosten

 • Kosten per jaar (8 weekenden) 2.200 excl. 21% btw (incl. btw 2.662).*
 • Totale kosten van de opleiding (16 weekenden) 4.400 excl. 21% btw (incl. btw 5.324).*

* Inbegrepen is het boek Critical Alignment Yoga door Gert van Leeuwen en een oefenstrip, online abonnement CAY-studio, 25% korting op de studiolessen in Amsterdam, 10% korting op workshops in de studio.

 

Aantal deelnemers: minimaal 12, maximaal 18

Locatie

Critical Alignment Instituut, Blankenstraat 166, 1018 SG Amsterdam.

Organisatie, informatie en opgave:
Heb je vragen over deze opleiding? Stuur dan een email aan: info@criticalalignment.nl t.a.v. Laetitia

Vervolgopleiding

Critical Alignment Therapie opleiding

Als de yoga-opleiding met succes is afgerond kan men deelnemen aan de Critical Alignment therapie opleiding.