fbpx

Critical Alignment Yoga opleiding

 

Critical Alignment Yoga (CAY) is opgericht door Gert van Leeuwen. Na het uitkomen van het boek Critical Alignment Yoga in 2009, (nieuwe herziene versie 2012) is het een snelgroeiende yogastijl in Nederland. De afgelopen jaren zijn er honderden docenten opgeleid die de methode aanbieden in bestaande scholen en CAY wordt ook binnen verschillende yogastijlen toegepast.

Kenmerkend voor de werkwijze van Gert van Leeuwen is zijn sterke onderbouwing van het begrip alignment. Goede alignment wil zeggen dat je je lichaam weer vrij en zonder spanning kan leren bewegen in samenwerking met de zwaartekracht. Hij doorbreekt vastzittende lichaamsstructuren op een passieve manier doormiddel van hulpmiddelen (stripje, rolletje, boogje en hoofdstandbankje) die het mogelijk maken om kleine delen van het lichaam te isoleren, maar de zwaartekracht wordt ook toegepast als het lichaam actief in beweging is. Alle bewegingen die je maakt hebben met elkaar te maken en zijn via bewegingsketens met elkaar verbonden. De bewegingsketens die van Leeuwen heeft ontwikkeld zijn bot verbindingen. Aan de achterkant van de wervelkolom wordt het lichaamsgewicht en de arbeid die wij verrichten, via de zwaartekracht, afgevoerd naar het bekken en de benen zodat de inspanning van het leven het lichaam ook weer kan verlaten en daarom geen sporen achterlaat.
Critical Alignment stelt dat je met elf van deze verbindingen iedere houding kunt samenstellen. Vaak treden er echter verstoringen op die iedereen uit eigen ervaring wel kent: door spanning en stress worden bovenruggen krom, schouders stijf, onderruggen gespannen en gevoelig voor overbelasting, enzovoorts. Dit zal de vrije doorgifte van bewegen beperken en uiteindelijk kunnen hier klachten door ontstaan.

Gert van Leeuwen weet problemen in de bewegingsketens haarscherp te ontmantelen en via oefeningen weer te herstellen. Dit kan op therapeutisch niveau maar ook binnen de gewone yogalessen. Het resultaat van deze unieke werkwijze is, dat het lichaam door ontspanning weer gebruik kan maken van reflexkrachten (houdingsspieren): het lichaam krijgt er weer een krachtsysteem bij, wat jarenlang door spanning onderdrukt is geweest. Als de skeletdelen weer gaan samenwerken kan de voorkant van het lichaam, de borst en de buik, zich weer ontspannen en kan de ademhaling zo gecoördineerd worden dat opkomende stress tijdig herkend wordt en voorkomen kan worden.

De spanning in het lichaam komt voort uit de sociale interactie en trauma’s in het leven. Onbewuste spanningen in onze vroege jeugd hebben er voor gezorgd dat er beelden van onveiligheid in ons brein liggen opgeslagen die nog steeds gebruikt worden in het scannen van onze omgeving. Wanneer een situatie als onveilig of bedreigend wordt gezien dan scheidt het brein stress hormonen af die onze spierspanning verhogen, de bloeddruk verhoogt, het hart gaat sneller kloppen en de ademhaling veranderd. De ademhaling is daardoor structureel door chronische stress gespannen waardoor de gevoeligheid in het lichaam verdwenen kan zijn. De ademhaling is ook de drager van positieve “interne” gevoelens, die in het lichaam ervaren kunnen worden. Gevoelens van bijvoorbeeld ruimte, rust, lichtheid en kracht komen voort uit het lichaam, ze zijn onze ‘binnenwereld’ en vormen de basis van ons emotionele huishouden. In plaats van slachtoffer te worden van de spanningen om je heen, of in de les met bijvoorbeeld de stijfheid in je hamstrings, kun je er ook licht vanuit je eigen rust naar leren kijken en door in je eigen kracht te blijven staan.
Die ervaringen maken het denken stil en kunnen we leren om vanuit beeldvorming beweging aan te sturen in plaats vanuit wilskracht. Beelden omvatten het hele lichaam terwijl wilskracht zich slechts op een bepaald lichaamsdeel kan richten. Het oefenen wordt meditatief als het geheel wordt waargenomen zonder angst, wat wil zeggen dat het verstilde denken deze complexe samenhang van botten, spieren, ademhaling en positieve, verbindende gevoelens als een groeiend bewustzijn kan waarnemen zodat het een alternatief wordt tegen de gevolgen die door stress ons handelen bepalen. Je leert in de lessen dat je het conflict met de spanning in je lichaam (pijn) aan kunt gaan door de positieve verbindende gevoelens in je lichaam te ervaren in plaats door te vluchten te vechten of te bevriezen.

Op deze manier kunnen we zonder dwang door onze lichamelijke en psychische angsten heen bewegen en ontstaan er gevoelens van kracht en onafhankelijkheid die voortkomen uit het lichaam. Als de relatie met je lichaam warm is en je je lichaam kunt vertrouwen dan voelt het alsof je met je lichaam samenwerkt in plaats van het te vergeten als we aan het werk zijn of erin te verharden door middel van sport. Het gevoel van welbevinden wat voortkomt uit die warme, vertrouwde relatie is de basis van het zelfhelend mechanisme van het lichaam wat we ook kennen als het placebo-effect.

Een cursist uit de basistraining schrijft aan Gert: ‘Dank voor het vinden van een taal die rechtstreeks tot het LICHAAM spreekt, die verbindende taal heeft de wereld nodig!’

Gert van Leeuwen is grondlegger van de Critical Alignment methode, oprichter en directeur van het Critical Alignment Yoga & Therapie Instituut te Amsterdam. Gert heeft een aantal boeken op zijn naam staan zoals ‘Yoga in beweging, kracht en ontspanning in balans’ (2000), ‘Stop RSI, een nieuwe methode waarmee je aan het werk kunt’ (2001). In april 2009 is zijn boek YOGA Critical Alignment uitgekomen. (Tweede herziene druk 2012).

De opleiding bestaat uit 16 weekends en is toegankelijk voor iedereen die nog geen yoga ervaring heeft maar ook voor yogadocenten uit verschillende stijlen die Critical Alignment Yoga willen integreren in hun lesgeven.

Open dag

Op 13 januari 2023 organiseren we een open avond met informatie over de opleiding. Die start om 18:00 uur op de Blankenstraat 166, en duurt tot circa 19:30 uur. Mocht je hierbij willen zijn, stuur dan een RSVP naar info@criticalalignment.nl

Data 2023

Weekend 1: 28/29 jan
Weekend 2: 4/5 maart
Weekend 3: 1/2 april
Weekend 4: 17/18 juni
Weekend 5: 16/17 september
Weekend 6: 14/15 oktober
Weekend 7: 18/19 november
Weekend 8: 16/17 december

Docenten

De opleiding wordt gegeven door het docententeam Critical Alignment yoga- en therapie en Gert van Leeuwen.

Kosten

 • Kosten per jaar (8 weekenden) 2.200 excl. 21% btw (incl. btw 2.662).*
 • Totale kosten van de opleiding (16 weekenden) 4.400 excl. 21% btw (incl. btw 5.324).*

* Inbegrepen is het boek Critical Alignment Yoga door Gert van Leeuwen en een oefenstrip.

Aantal deelnemers: minimaal 12, maximaal 18

Locatie: Critical Alignment Instituut, Blankenstraat 166, 1018 SG Amsterdam.

Organisatie, informatie en opgave:
Heb je vragen over deze opleiding? Stuur dan een email aan: info@criticalalignment.nl

Inhoud opleiding (onder voorbehoud)

Jaar 1

 1. Introductie CAY
 2. Verbindingen I
 3. Verbindingen II
 4. Voorover buigingen
 5. Achterover buigingen
 6. Draaiingen
 7. Staande houdingen
 8. Omgekeerde houdingen

Jaar 2

 1. Filosofie
 2. Didactiek
 3. Lesopbouw
 4. Lesgeven I
 5. Lesgeven II
 6. Series / flow lessen
 7. Specialisatie ouderen en andere doelgroepen
 8. Afronding plus certificaat uitreiking

Vervolgopleiding

Critical Alignment Therapie opleiding

Als de opleiding met succes is afgerond kan men deelnemen aan de Critical Alignment therapie opleiding.
Let op: Deelname aan deze opleiding is uitsluitend mogelijk voor yogadocenten die de Critical Alignment yoga-opleiding hebben gevolgd onder leiding van Gert van Leeuwen.